6 feiten over onze neus en reuk

Een van onze zintuigen is de neus, die we gebruiken om te ruiken. Ik kwam een artikel tegen  over onze neus en reuk met interessante feitjes, die ik graag met jullie deel. Met naturefulness gebruiken wij ook onze neus bij het bosbaden. Bosbaden is een methode waarbij je focust op je zintuigen in de natuur, waaronder je reuk.

Hieronder 6 verrassende feiten.

Mensen met een grote neus ruiken niet beter dan mensen met een kleinere exemplaar. Zo hebben mannen doorgaans een grotere neus, maar ruiken vrouwen beter. Hun hersenen zijn over het algemeen beter in het herkennen en onderscheiden van geuren.

Van alle zintuigen is reuk het beste instaat om herinneringen op te roepen. Dit komt doordat ons geurcentrum dicht bij de hippocampus ligt, de plek in ons brein die herinneringen opslaat en ophaalt.

De vorm van onze neus hangt samen met het klimaat waarin we leven. Brede neuzen komen vaker voor in warme, vochtige klimaten. Mensen in gebieden met een koud en droog klimaat hebben vaker een smalle neus. Dat komt doordat een smalle neus beter is staat is ingeademde lucht op te warmen.

Dat mensen slechter ruiken dan muizen of honden is een mythe. Honden kunnen beter onderscheid maken tussen urine van verschillende collega honden, maar mensen zijn beter in bijvoorbeeld het onderscheiden van subtiele aroma’s in wijn. Het verschil is dus niet kwantitatief, maar vooral kwalitatief.

In hun vruchtbare periode zijn vrouwen gevoeliger voor geuren

Een mens kan tot maar liefst 1 biljoen verschillende geuren onderscheiden. 

Bron: NRC zaterdag 13 juni 2020