De 5 voordelen van buitenspelen voor volwassenen

1. Van sporten maken we weer spelen

Toen je klein was ging je spelen. Het woord sporten gebruikte je niet. Je zei tegen je moeder Mam ik ga met mijn buurjongen Jan buitenspelen. Naar mate je ouder werd veranderde het spelen in sporten. Voetballen was niet meer een spelletje maar een sport. En daarmee ging ook de onbevangenheid van het spel weg. 

Je wilt weer vrijheid en plezier ervaren en wilt daardoor niet binnen zijn en je wilt niet prestatiegericht bezig zijn. In plaats van de apparaten op een sportschool, kiezen wij met buitenspelen voor bomen en takken. En in plaats van prestatiegericht bezig zijn, kiezen wij voor spel. 

Door te spelen ben je niet gericht op een beweging. Spelenderwijs ben je in beweging, verleg je grenzen en heb je samen plezier.

Of het nu regent, de wind waait of de zon schijnt, buiten zijn is altijd fijn. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Je laten tegenhouden door temperaturen of weersomstandigheden is niet meer nodig. Laat je niet leiden door buienradar, maar door je verlangen. 

2. Activeren van je gelukshormonen

Buitenspelen maakt gelukshormonen aan als dopamine, serotonine en endorfine in je op. Deze stoffen zorgen voor een fijn gevoel en verminderen stress en pijn. Voor een ideale hoeveelheid gelukshormonen moet je minimaal een half uur in beweging zijn en dat mag in een rustig tempo. Deze stoffen werken nog door ook na het bewegen. 

Door de in natuur te zijn ga je automatisch meer ontspannen. De buitenlucht, daglicht, rust, planten, bomen, dieren, aarde en water hebben een kalmerende werking op je geest.
Zet je zintuigen open in de natuur en geniet van wat je om je heen ziet, hoort, ruikt en voelt.
Door het buiten zijn in de natuur bij daglicht stijgt je serotonine.

Spel ontstaat uit creativiteit, hierdoor kunnen er soms onverwachte momenten ontstaan en dat schept plezier. Als je plezier hebt maak je het endorfine aan.

Na het buitenspelen nemen we ook de tijd om tot ons zelf te komen in de natuur. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld meditatie of door bosbaden. Dit maakt weer het gelukshormoon oxytocine aan.
Na afloop kan het bijna niet anders of je moet je gelukkiger voelen dan voor de sessie 

3. Samen buitenspelen en genieten

Door het samen te doen wordt de belevenis veel sterker doordat je kunt delen wat je ervaart en je inspireert elkaar.
Je werkt samen, je moedigt elkaar aan en samen heb je plezier. Er is vooraf en na afloop tijd om met elkaar een praatje te maken. Na afloop drinken we vaak nog iets op het terras of in de natuur. Er zijn op deze wijze al verschillende vriendschappen en samenwerkingen ontstaan. 

4. Wakker het spelende kind in je aan

Wanneer heb jij voor het laatst door een plas water gerend of ben je in een boom geklommen?  Je hebt waarschijnlijk nog mooie herinneringen toen je als kind aan je het spelen was. Maar als volwassenen speel je niet meer. Maar het spelende kind raak je gelukkig niet kwijt als je volwassen bent. Het is misschien een beetje in slaap gesukkeld, maar die is zo weer wakker te krijgen met een leuk spel in de natuur.
Ervaar weer hoe het is om volledig in het moment te zijn, je creativiteit te gebruiken, je oordelen los te laten en de interactie te hebben met de anders spelers. 

5. De zorgen van alle dag achter je laten

Vaak zijn we als volwassenen druk bezig in ons hoofd. Er moet nog van alles gebeuren: de boodschappen, de was, het werk en ga zo maar door. Buitenspelen met volwassenen zorgt ervoor dat je hoofd even uit mag. Door de natuur en de spelelementen zak je steeds verder in je lijf. Je ontspant door bezig te zijn met wat er op dat moment gebeurd aan interactie en actie. Je ontspant je lijf door fysiek in beweging te zijn. Niet nadenken, maar doen. De heerlijke frisse boslucht doet vervolgens de rest.
In de natuur zijn en daarbij bewegen, is de beste manier om te ontspannen. Door te ontspannen krijg je meer plezier in de dingen die je doet.