Terwijl de donkerte eraan begint te komen, ben je nog volop in de weer. Je energie gaat meer naar binnen en de energie vertraagd. Je merkt het ook in de natuur. De winter is een periode van stilte en bezinning. Het kan in de winter heel stil zijn in de natuur. Als er sneeuw ligt in de natuur is het enige geluid dat je hoort is het kraken van de sneeuw door de voetstappen die je zet. Het is een periode waarbij de natuur zich weer gaat opmaken voor weer nieuwe groei. Het zaadje, het nieuwe leven begint te kloppen. Uiterlijk zie je niks, innerlijk is er de groei.
De winter werpt je op jezelf terug. Je wordt als het ware gedwongen een gebied te onderzoeken, dat tot nu toe vreemd voor je was of dat nu toe niet verwerkt had. Het gevoelsleven wordt hierbij nog meer aangesproken dan in de andere seizoenen. Het is een tijd van reflectie, van waar sta ik en waar verlang ik naar. Blijf niet te lang in de reflectie en blijf in beweging en in het nu, zodat je in je kracht blijft staan.
De winter is ook een periode om de pijn te mogen voelen, het gemis, de eenzaamheid, boosheid. Gevoelens die er ook gewoon mogen zijn. Juist het doorvoelen van deze gevoelens geeft weer de veerkracht om weer te groeien in de volgende seizoenen.
Je hoeft het nog allemaal niet te weten in de winter. Vertrouw erop dat inspiratie vanzelf komt, als uit het niets. Op den duur zal het vanzelf een vorm aannemen. De eikel van een eik weet ook nog niet wat voor boom het gaat worden als het aan het groeien is.
Het word donkerder. De nachten duren langer. De natuur wordt kaal. De laatste bladeren worden door de novemberstormen van de bomen geblazen.
Ook geld dit voor ons als mens. Waarvan hebben wij los te laten en afscheid van te nemen? De boom laat de bladeren los waar niet meer energie naar toe kan stromen. Waar stroomt het bij jou niet meer en wat heb je daardoor los te laten?
Je komt tot de ontdekking dat sommige waarden/normen, overtuigingen die je had je niet meer helpen op het pad dat jij aan het lopen bent. Je gaat van deze oude waarden/normen en overtuigingen afscheid nemen en vindt nieuwe waarden/normen en overtuigingen die beter bij je passen in het proces van groei.
Het is tijd om ruimte te gaan scheppen. Niet alleen immaterieel, maar ook materieel. Je kunt hierbij denken aan op het opruimen van je bureau, boekenkast, opschonen van je computer. Zaken die je hebt uitgesteld dit jaar…daar is nu een goed moment voor om dat wel te gaan doen.
Er zijn verschillende manieren om ruimte te geven aan dat wat er in je leeft. Kies er één of meerdere uit en ga daar mindful mee aan de slag.
Activiteiten die je kunt doen.
– Mediteer. Er zijn apps voor meditaties en ook op youtube zijn er veel te vinden. Neem een moment voor jezelf.
– Ga lekker wandelen in stilte en zet je zintuigen open. Wat merk je op?
– Houd een dagboek bij. Ontdek patronen en zo inzichten
– Laat je creativiteit los in een tekening of schilderij
Na 21 november maak je de balans op van wat kan blijven en wat je hebt los te laten en afscheid van gaat nemen. Door los te laten, wordt je weer ontvankelijk. Om het ene vast te pakken, heb je het andere los te laten.
Tussen 21 november en 10 december is de beste tijd om op te ruimen: Het zorgt dat je met een een schoon jaar kunt afronden. Het is ongelooflijk wat het effect van je rommel opruimen is. Misschien ligt de rommel bij jou achter in een kast of achter een deur, zodat je het niet ziet. Maar desondanks sleep je deze rommel energetisch nog gewoon met je mee. Ga lekker opruimen en bevrijd je van de last. Je kunt hierbij denken aan:
– De administratie doen die was blijven liggen
– Het vuil dat wat was blijven liggen wegbrengen
– Je huis een grote schoonmaak geven
– Welk gebied in mijn leven vraagt de meeste aandacht; gezondheid, werk, relaties, of geld?
– Leef ik mijn waarden? Je waarden geven richting aan de keuzes die je maakt in het leven.
– Wat zou er beter kunnen?
– Welke relaties, vormen, gedachten, etc. wil ik nu daadwerkelijk loslaten?
– Waar ontstaat strijd? Wat betekent dan terugtrekken voor mij?
– Waar ben je trots op?
– Waar ben je dankbaar voor?
– Wat ligt er klaar om te ontkiemen?
– Hoe is het voor mij om afscheid te nemen?
De periode tussen kerst en 4 januari is de meest statische periode van het jaar. Je kunt zeggen dat de natuur even tot stilstand komt. Plan in deze periode niet teveel nieuwe activiteiten. Dat kun je het beste weer doen na 15 januari. In plaats van nieuwe activiteiten ondernemen laat je aandacht gaan naar het afronden, opruimen, ruimte scheppen en zo het creëren van rust.
De tijdgeest wordt nu maximaal yin. Zoals buiten het licht minder wordt, verdwijnt uit alle materie de energie. Het is een tijd van contractie, terugtrekking, donkerte. verval en een psychisch tunnelgevoel. Het is een periode van diepe rust, waarin je het leven kunt ervaren als een autonoom proces. Het kiest de meest natuurlijke weg. In die leegte laat het meest eigene van jezelf zich zien. Kortom: maak een eigen bedding, waarin voldoende rust en stilte heersen.
Deze periode maak je de humus waarop de groei de komende maanden kan gaan plaatsvinden. Je gaat de balans opmaken, afscheid nemen, zuiveren en terugkeren naar je kerntaken en naar je kernvragen.
21 december is de zonnewende. Het is het moment dat de dagen weer langer worden en de nachten korter. Ook in jou komt er meer licht en ruimte.
Start niet met een nieuw project in je huis als een nieuw behang of het kopen van een nieuw bed. Je kunt er achteraf spijt van krijgen en merken van het was toch te veel. We zijn geneigd om onze doelen op wilskracht na te jagen, maar in deze periode werkt dat juist niet. Er ontstaat daardoor frictie tussen je gevoel en ratio, want het gevoelsleven verlangt naar rust en om naar binnen te keren.
Deze periode vraagt een grote “IK”-loosheid. Dat is uiteraard heel bedreigend voor het ego. Daardoor kan de neiging ontstaan, dat het “IK” zich in iets vast gaat bijten en jou tot dingen opzweept, want je staat heel open. Het is dan alsof je plotseling aan iets verslaafd bent geraakt. De kunst is dit proces te doorzien en er direct van te onthechten en terugkeren naar volgen, naar niet-weten, geen initiatief nemen en zorgen voor uiterlijke en innerlijke rust.
Je kunt in deze periode wel overwegen om keuzes te maken, maar neem ze nog niet. In deze periode geld Wie leiding neemt, verdwaalt. Wie volgt, vindt leiding.
Blijf nieuwsgierig naar wat er in je leeft en om je heen voordoet. Ben daarbij een neutrale waarnemer en laat je eigen belangen zoveel mogelijk los. Dit is een periode, waarin je volop de gelegenheid krijgt het vertrouwen te versterken in de eigen loop van de dingen: Je zult dit in januari en februari voor de ontwikkeling van je kiemen hard nodig hebben.
In deze fase heb je nog geen idee hoe je je zult voelen over een paar maanden. Het is niet te voorspellen welke zaadjes uit zullen komen en welke niet. Daar heb je met jouw persoonlijkheid ook geen invloed op. Je weet het niet en dat moet je in deze periode open laten. Jij gaat nu dicht, maar je blijft ontvankelijk.
Plan een mini-retraite in van een paar uur of langer. Om de stilte te gaan ervaren is belangrijk om alle input te stoppen, daarmee stop je de prikkels van de buitenwereld. Bij input kun je denken aan: Lezen, tv kijken, film kijken, muziek luisteren, naar de radio luisteren, naar andere mensen kijken en luisteren, bezig zijn met je mobiel, iPad, laptop, pc, etc.
Door de input te stoppen ontstaat er meer ruimte voor de output en komt jou ziel aan het woord. Dit zijn dingen die jij zelf creërt, zoals wandelen, yoga, hard lopen, tuinieren, eten koken, muziek maken, in bad gaan, mediteren.
Je kern emoties en gedachten komen naar boven, maar ook ideeën wat je echt graag wilt doen: Activiteiten, die jou bezielen en waar jouw ziel behoefte aan heeft. Bij verdriet of boosheid, dat je voor langere tijd hebt weggestopt en genegeerd, kunnen de vrijkomende emoties tijdens een langere stilte retraite soms confronterend zijn. Schrik daar niet van! Het is alleen maar goed, dat dit vrij mag komen en losgelaten kan worden.
De winter is sowieso een periode waar je ontvankelijker bent voor dromen dan in de rest van het jaar, maar tijdens de “Heilige Nachten” is dat nog sterker. Na de Kerstnacht volgen de “12 Heilige Nachten”, dus vanaf de Kerst tot aan de Driekoningen. Van oudsher staat deze bijzondere tijd bekend als een periode, waarin je je dromen beter kunt onthouden. Dat komt omdat het dag-bewustzijn niet of nauwelijks verschilt van het nacht-bewustzijn, omdat dan de dagen lang donker of schemerig zijn.
Dus houd je dromen goed in de gaten, want deze bevatten informatie van je onderbewuste. Dromen zijn namelijk boodschappen van jouw ziel, in de taal van de ziel.
De laatste maand van de winter is de tijd van de winterslaap. Het is een periode waarin de energie wordt opgebouwd, om het leven weer terug te laten keren. Het prille begin van het leven begint weer terug te keren, zaadjes beginnen te ontkiemen. Tegen het eind van januari is de kernvraag: Wat wenst er in mij te ontkiemen?
In het begin van het jaar hoor je weleens wat zijn jou voornemens voor dit jaar. Veel voornemens stranden vervolgens al de eerste maand. Eigenlijk is 1 januari jaar geen goede dag om besluiten te nemen als je kijkt naar onze natuurlijk ritme.
Tussen de Kerstdagen en 4 januari beleef je de meest statische periode van het jaar, waarin de balans tussen yin en yang doorgeslagen is naar yin. De verleiding is groot om nieuwe dingen op stapel te gaan zetten, maar dat moet je dan juist niet doen.
Het is het beste om deze periode zo vrij en zo leeg mogelijk houden. Leg dus zo min mogelijk dingen vast voor de lange termijn, je weet nog veel dingen niet. Je akker is openliggend en omgeploegd maar je hebt nog geen idee wat en hoe het zal groeien in het voorjaar.
We leven in een wereld, waar nauwelijks ruimte is voor het niet-weten. Google is continue voor handen als je het niet-weet. Het niet-weten schept onrust en dat moet zo snel mogelijk beantwoord worden.
Probeer in deze periode het meer los te laten, dat je niet hoeft te weten. Het loslaten is niet makkelijk omdat we in deze tijd geconditioneerd zijn om zo snel mogelijk een antwoord te hebben op een vraag.
Geen antwoord op de vraag roept spanning op. Maar door juist ruimte te geven aan het niet-weten, ontstaat er de ruimte tot ontwikkeling. Het brengt je naar jou bron, dat wat echt van jou is en niet wat de omgeving goed voor jou zou vinden. Jou potentieel geef je de kans om te gaan ontkiemen.
Om jou potentieel tot ontkiemen te laten komen blijf zowel letterlijk als figuurlijk in beweging. Ga buiten wandelen of lees een boek, neem meer afstand van de turbulente wereld, neem rust en slaap, verlaag je levenstempo. Laat je inspireren door de natuur. De beste ideeën komen in je op, als je helemaal niet met je vragen en problemen bezig bent, dus als je ze losgelaten hebt. Maak daarom in deze periode je niet-weten tot uitgangspunt en laat het (willen) weten los. Stel jezelf nu niet teveel vragen, ga niet reflecteren.