Leven in de ritme van de seizoenen

Lente

4 Februari tot 5 Mei

In de winter ging je aandacht naar jou binnenwereld. Dat wat er nu van binnen leeft, wil nu zich naar buiten ontplooien. Je maakt weer een nieuwe start. 

In de lente is het aan het ontwaken en open barsten. De kleuren komen terug, niet alleen buiten, maar ook in jezelf. Er valt weer van schoonheid te genieten. 
Het zaadje dat gepland is ontpopt zich en wordt een nieuw leven, fris en vol beloften. Het ontpoppen is een worsteling. Dat wat opkomt is kwetsbaar en is van allerlei factoren afhankelijk om tot groei te komen. 

De aandacht is daarom vooral gericht op verdere worteling, zodat vanuit die worteling de groei kan gaan plaatsvinden. 

In de lente komt steeds meer vitale energie vrij, die zich een weg naar buiten baant en een vorm zoekt.
Gebruik deze vitale energie gedoseerd, niet te hard of te zacht of te snel of te traag.

Aan het einde van de lente zijn de eerste vormen ontstaan. Je omgeving kan hier op reageren en je uitdagen. Bewaak je eigen grenzen.

Wat mag er gaan ontkiemen?

4 Februari - 4 Maart

Onze ademhaling laat ons ook het ritme van het leven zien. Bij het inademen neem je op, je laat te inspireren. Bij het uitademen zet je het om in energie, actie. Ook is er een moment van rust, stilte bij de ademhaling. Het moment van stilte en rust kun je vergelijken met de winter. De stilte schept aandacht voordat wat eerder nog geen aandacht heeft kunnen krijgen. Dus als je wilt ontdekken wat bij jou leeft wat nog niet gezien is, wordt dan stil. Wat om aandacht vraagt, is dat waar je aan wilt gaan werken. 

 

De eerste tekenen van de lente heb je misschien al opgemerkt. De vogels laten al meer van zich horen, je ziet al de eerste knoppen weer aan de bomen komen, de dagen worden weer langer. 

De lente is de tijd van de kriebels bv. de schoonmaakkriebels, de vakantiekriebels of verliefdheidskriebels. Waar heb jij zin in, wat kriebelt er in jou, welke impuls wil je gaan volgen? In deze maand sta je stil bij waar jij ruimte voor wilt maken en wat er mag gaan ontkiemen. 

Geef het de tijd om het te laten ontkiemen. Geeft het aandacht en ruimte en laat het proces zijn werk doen. Het gras groeit niet harder door er aan te trekken. Je hoeft niet direct het totaal plaatje en vorm al te weten. Laat het ontstaan en kijken naar waar en wat het je brengt. 

In deze periode verbind je met je innerlijke onuitputtelijke bron en ga je vandaar uit stappen zetten. Je bron is het startpunt van jezelf, dat wie je ten diepste bent. Wat drijft jou, wat is belangrijk voor jou? Wat heb je te doen om dit te voeden en te onderhouden? 

 

Opdrachten

Om contact te maken met jou innerlijke bron, zijn er verschillende vormen. 

– Maak een stilte wandeling. Zet je zintuigen open en merk je op dat de levensenergie in jou en de omgeving (natuur) aan het toenemen is? 
– Hou een dagboek bij. Wat houdt jou bezig?
– Maak een tekening, foto, schilderij. 
– Mediteer
– Let op je dromen en schrijf ze op. Je dromen geven interessante informatie over wat jou ziel te vertellen heeft.